Äänitysstudiot, osa 1: Yleistä

Äänitysstudiot, osa 1: Yleistä

Author

Sani

Kiihtyvällä tahdilla kehittyvä teknologia on tehnyt musiikin äänittämisen mahdolliseksi myös meille ruohonjuuritason puuhastelijoille. Tietoa on tarjolla paljon, ja hyvinkin kohtuullisilla investoinneilla on mahdollista luoda riittävät, "ihan jees"-puitteet äänittämiselle kotona tai treeniksellä.
 
Minä nauhoitan suurimman osan lauluistani yksin, makuuhuoneen pienessä laulukopissa :D Kotona nysväilyn hyödyt ovat kiistattomat - en ole sidottuna ennalta sovittuihin aikatauluihin ja inspiraation hetkellä riittää esivalmisteluksi koneen käynnistys. Lisäksi nautin yksin improvisoinnista äänityksen ollessa päällä, monta loistavaa ideaa on löytynyt vahingossa sieltä yliyrittämisen ja epämääräisen sekoilun seasta. Mutta lisääpä tähän yhtälöön yksikin ulkopuolinen henkilö.. Niin tai näin, osaava miksaaja pystyy minunkin raidoistani saamaan ihan pätevää jälkeä aikaiseksi.

Jos kuitenkin halutaan lähteä tekemään jotain isommin ja paremmin, ei varsinaisia äänitysstudioita peittoa oikein mikään.
 

Mutta mitä studiot oikeastaan ovat ja mitä niissä tehdään?
 

Musiikin yhteydessä studiolla tarkoitetaan useimmiten tilaa, joka on akustisesti optimoitu äänen tallentamiseen ja käsittelyyn. Studio koostuu yleensä vähintään kahdesta eri tilasta, soittotilasta ja tarkkaamosta. Soittotilassa luodaan ääni, tarkkaamossa tätä luotua ääntä kuunnellaan, kontrolloidaan, tallennetaan ja käsitellään. Tarkkaamoa voi siis vaikka ajatella eräänlaisena ohjauskeskuksena :)
 

Jaakko eskelinen Vortex audio soundable studio tarkkaamo emjoy music blog äänitysstudio
Tuottaja Jaakko Eskelinen työskentelemässä Soundwell Studion tarkkaamossa
 
Äänitysstudion henkilökuntaan kuuluu noin pääsääntöisesti ainakin äänittäjä, jonka tehtävä on... Äänittää!! Kyllä! :D Äänittäjä mikittää soitettavat instrumentit. Hänen vastuullaan on äänityksen aikana pitää huolta äänentasoista ja siitä, että tallennettava signaali on hyvälaatuista ja häiriötöntä.
 
Miksaaja on henkilö, joka vastaa äänen käsittelystä ja editoinnista varsinaisen äänittämisen jälkeen. Miksaajan tehtävänä on hioa äänilähteet ja tehostaa niitä erilaisilla efekteillä. Hänen vastuullaan on myös löytää jokaiselle instrumentille paras mahdollinen paikka stereokuvasta ja huolehtia kokonaisuuden tasapainosta.
 
Mitä parempilaatuista käytettävissä oleva ääni on, sen helpompi sitä on jälkikäsitellä. Tämän vuoksi kannattaa suosia osaavaa äänittäjää ja hyviä äänitysolosuhteita - se helpottaa myös miksaajan työtä.

Esimerkki: Lauluja äänitetään usein pienessä laulukopissa huonekaiun ja muun ylimääräisen häiriön välttämiseksi. Käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva kaiku lisätään ääneen vasta miksausvaiheessa (tai ollaan lisäämättä). Jos jo alkuperäisessä raidassa olisi kauheasti "ekstraa", vaatii raidan käsittely enemmän vaivaa jos tämä ekstra ei syystä tai toisesta palvelekaan käyttötarkoitusta. Lisääminen on aina helppoa, poistaminen hankalampaa ja tämä on yksi niitä elämän perustotuuksia joka pätee esimerkiksi myös ruoanlaittoon :D
 
Soundwell studio äänityshuone vaahtomuovi eristys emjoy music blog studiot
Soundwell Studion pieni soittohuone on vuorattu profiloidulla vaahtomuovilla, joka estää äänen heijastumista (kaikua)


Masterointi on työvaiheista viimeinen ja sen tekee masteroija, joka antaa kappaleelle viimeisen silauksen. Siinä missä miksaaja käsittelee useita erillisiä instrumenttiraitoja ja niitä suhteessa toisiinsa, masteroija useimmiten editoi vain stereoraitaa, valmista miksausta, pyrkien parantamaan koko teoksen yleissoundia.

Tuottaja -termin alle voi kuulua laidasta laitaan erilaisia toimenkuvia, mutta musiikin yhteydessä tällä tarkoitetaan usein taiteellista tuottajaa, joka on musiikkiprojektin "pomo" ja suunnannäyttäjä. Hän on siis henkilö, joka vastaa taiteellisista linjauksista, tyyliseikoista ja teoksen painopisteestä koko kautta linjan. Hän pyrkii antamaan artisteille ja bändeille uusia toimivia ideoita ja kertoo myös ystävällisesti, jos superkokeellinen rajoja rikkova visiosi ei olekaan niin toimiva tai edes käyttökelpoinen.. Minullehan ei siis koskaan käy näin, mutta olen kuullut kerrottavan ;) Voi siis myös ajatella, että tuottajan tärkein tehtävä on tuoda uudet korvat omaan materiaalinsa turtuneille ja "sokaistuneille" muusikoille.

Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi voit paikasta ja budjetista riippuen bongata äänitysstudioilta myös ison liudan muita ammattilaisia studiomuusikoista kahvinkeittäjiin. Pienemmissä lafkoissa taas sama ihminen saattaa hoitaa useampaakin tonttia. Itse työstän parhaillaan omaa EP:tä jonka äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastaa yksi ja sama henkilö. Tämä voi olla a) edullisempi b) yksinkertaisempi vaihtoehto omakustanneartistille, jolla verkostojen määrä on vielä melko vaatimaton eikä kokemusta juuri ole kertynyt.

Seuraavassa tämän sarjan merkinnässä kerron teille, mikä tekee äänitysstudiosta hyödyttömän. Käymme myös tarkemmin läpi studiolla äänittämistä.

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä tai toiveita tuleviin merkintöihin, jätä viestiä kommenttiosioon!