Äänitysstudiot, osa 2: Milloin studiolle?

Äänitysstudiot, osa 2: Milloin studiolle?

Author

Sani

Jos olet lukenut läpi studioartikkeleiden ensimmäisen osan, sinulle on luultavasti muodostunut jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä äänitysstudioilla tehdään, millaisia tiloja niistä löytyy ja mitä erilaisia rooleja studioiden työntekijöillä voi olla.

Parhainkin äänitysstudio on kuitenkin täysin hyödytön, jos sen tärkein komponentti, eli äänitettävä artisti tai yhtye puuttuu. Tässä osassa paneudumme seuraaviin asioihin:


- Milloin kannattaa lähteä studiolle?
- Mitä studioaikaa varatessa tulee ottaa huomioon?

 

studio milloin studiolle emjoy äänitysstudio studion varaus


MILLOIN STUDIOLLE?


Omakustannebändeille ja -artisteille studioäänitykset tulevat useimmiten ajankohtaisiksi siinä vaiheessa kun halutaan lähteä julkaisemaan omaa musiikkia. Oletuksena noin pääsääntöisesti on, että studioaikaa varatessa oma materiaali on hyvin hallussa, eli sinulla tai yhtyeelläsi on singlen/EP:n/albumin verran valmiita kappaleita ja mielellään demot niistä.

Demo tarkoittaa kappaleen varhaisversiota, joka on usein itse äänitetty ja työstetty raakaversio biisistä. Demon tarkoitus tässä kontekstissa on etukäteen antaa äänittäjälle ja mahdolliselle tuottajalle selkeä kuva työstettävästä materiaalista - mitä kappale sisältää, millaisia instrumenttejä siinä on käytetty, minkälainen rakenne ja tunnelma kappaleessa on.

Onko sinulla kova hinku studiolle mutta edellä mainitut kriteerit eivät täyty? Huoli pois! On nimittäin yksi asia joka tekee kaikesta muusta täysin toissijaista: raha ;D Elämässä ja musiikissa lähes kaikki asiat ovat neuvoteltavissa jos tuohta on tarpeeksi. Jonkin verran sitä kuuluisaa tahnaa tarvitaan joka tapauksessa, sillä studioaika maksaa. Oma budjetti kannattaa laskea huolellisesti etukäteen muistaen, että kustannuksilla on tapana hyvin usein nousta ennakoitua suuremmiksi. Julkaisuformaatista riippuen rahaa saattaa myös palaa esimerkiksi cd -levyjen painatukseen ja kansitaiteeseen, markkinointiin, jne..

STUDION VARAAMINEN
 

Kun aika alkaa siis olla kypsä, ei muuta kuin studiota varaamaan! Helpoin tapa päästä alkuun on varmasti google, mutta jos lähipiiriisi kuuluu muusikoita, kannattaa laittaa sana kiertämään. Usein puskaradiossa tiedetään ainakin se, minne EI kannata mennä ;) 

Useilla studioilla on verkkosivuillaan tarjolla referenssejä, eli työnäytteitä aiemmin tehdystä tuotannosta. Näitä on syytä tutkia huolella - ne antavat hyvää osviittaa studion tasosta. Jos studion referenssit ovat tuotannollisesti heikkolaatuisia tai poikkeavat täysin oman musiikkisi tyylilajista, kannattaa miettiä kaksi kertaa. On keskisuuri riski lähteä kansanmusiikkiorkesterin kanssa heavy metal -orientoituneelle studiolle. Varsinkin jos työnäytteistä käy ilmi, etteivät he hanskaa edes sitä heviä. Huonoja referenssejä hälyyttävämpää on ainoastaan se, ettei referenssejä ole ollenkaan saatavilla.

Niin tai näin, eri tasoisia ja hintaisia puljuja löytyy aina "niistä legendaarisista" studioista musiikkiteknologiopiskelijoiden nyrkkipajoihin. Etukäteen määritelty budjettisi asettanee raamit sille, miltä akselilta sopivin ja realistisin vaihtoehto kannattaa valita.

 

mikseri studio hinnasto emjoy music blogi studioaika studion varaaminen


HINNASTOT


Lähes kaikkien äänitysstudioiden verkkosivuilta on löydettävissä suuntaa antavat hinnastot, joista huolimatta kannattaa tosin aina pyytää oma, projektikohtainen tarjous. Minuutin pituinen, kahden hengen siloittelematon punk -rykäisy voidaan purkittaa nopeasti, edullisesti ja tarvittaessa lähes missä tahansa - kahdeksantoista instrumentin big bandin äänittäminen taas ei ole kaikkialla edes mahdollista.

Tuntihintoja, päivähintoja, aamuhintoja, arkihintoja, viikonloppuhintoja, kiinteitä taksoja lisätunteineen.. Hinnastoja vertaillessa tulet valitettavasti huomaamaan, että vaihtoehtoja on todella paljon ja useimmista niistä on varsinkin aloittelijan hyvin vaikea hahmottaa kokonaiskustannuksia. Tästä syystä pyrin itse, aina kun mahdollista, tekemään kiinteän ja aikaperusteettoman sopimuksen, jolloin tiedän menot etukäteen. "Provisiopalkattu" äänittäjä hoitaa äänitykset tehokkaasti saadakseen korkeimman mahdollisen tuntipalkan työlleen, eikä minun tarvitse kantaa huolta studiolla kuluvasta ajasta tai rahasta, vaan voin keskittyä olennaiseen. Jos tämä vaihtoehto ei onnistu ja tuleva lasku huolettaa, kannattaa kääntyä tarjouksen tekijän puoleen ja pyytää arviota siitä paljonko aikaa mikäkin työvaihe tulee todennäköisesti viemään.

Hinnastoissa esiintyy toisinaan normaalin studioajan lisäksi myös edullisempi Lock Out -vaihtoehto. Lock Out tarkoittaa studioaikaa ilman henkilökuntaa, ja se kannattaakin suosiolla jättää ammattilaisille.


TARJOUSPYYNNÖN LAATIMINEN
 

Valmis kappale pitää sisällään seuraavat työvaiheet: äänitys, miksaus ja masterointi. (Jos termit eivät ole tuttuja, tsekkaa vielä Äänitysstudiot osa 1.) Toisin sanoen, pelkkä äänitys ei riitä julkaisuvalmiiseen biisiin - äänittämisen lisäksi raidat täytyy myös työstää ja viimeistellä. Ennen tarjouspyynnön jättämistä on siis ihan paikallaan miettiä, mitä oikein olet pyytämässä. On sinun päätettävissäsi ja makuasia, hoidatko kaiken helposti saman katon alla, vai teetätkö esimerkiksi masteroinnin jossain erityisesti tähän toimialaan vihkiytyneessä yrityksessä. 

Ennen parhaan tarjouksen hyväksymistä kannattaa vielä varmistaa, että saamasi tarjous vastaa sisällöltään odotuksiasi. Esimerkiksi äänittäjän rooliin kuuluu lähtökohtaisesti vain äänittäminen, joten jos tarvitset taiteellista tai tuotannollista ohjausta äänitysten aikana, on hyvä sopia tästä etukäteen. Osa äänittäjistä ottaa mielellään roolia myös tuotannollisissa asioissa, jos varsinaista tuottajaa ei ole mahdollista hankkia. Hyvä tuottaja pitää kokonaisuuden kasassa ja auttaa soittajia keskittymään kappaleiden kannalta olennaisiin asioihin. Viimeksi mainittu ei ole varsinkaan pienen paineen alla niin itsestään selvää kuin voisi kuvitella :)

Miten sitten itse studiopäiviin voi valmistautua ja mitä äänityksissä oikeastaan tapahtuu? Siihen vastaan seuraavassa tämän sarjan artikkelissa, jossa käsittelemme varsinaisten studiopäivien sisältöä!

Jos sinulla on tekstin myötä herännyt kysymyksiä tai ajatuksia aiheeseen liittyen, muista jättää viestiä alle!