[EMJOYMUSIC] SOITTOLISTA #3

[EMJOYMUSIC] SOITTOLISTA #3

Author

Sani

DÄNKKÄDÄNKKÄÄ!!

Onko se kesä jo ohi, en tiiä, mutta tässä olis taas uusi kymmenen biisin nippu kasassa [EMJOYMUSIC] -soittarille.

Tällä blogilla on monta funktiota, joista tärkeimpänä pidän ruohonjuuritason musiikkitietouden ja hyvän musiikin edistämistä. Nostan aika ajoin esiin kymmenen ajankohtaista suosikkikappalettani, joiden esittäjät esittelen tarkemmin blogin puolella.

Pyrin valitsemaan laadukasta musiikkia suurimpien TOP -listojen ulkopuolelta yli genrerajojen. Vielä toistaiseksi kotimaisuusaste on ollut sen verran hyvä, että luulisi avainlipun tai jonkin muun sertifikaatin kohta lohkeavan ;) Tää on sitä lähimusiikkia!

No mitäs meillä sitten tällä kertaa on tarjolla: 

Lempeää kesämusiikkia (Ruma, AK, Emjoy) ja turpaanvetävää settiä MIAUlta ja The B And The Bandilta  Listan yllä leijuu myös paljon kysymysmerkkejä: Kuka on salaperäinen räppäri Lauri Avaruudesta, tai debyyttikappaleensa R A E:n kanssa julkaissut DJ Maysell? Selviätkö hengissä Whorionin musiikista? Miltä kuulostaa Autiomaan goottikantri? Listan sinetöi valloittava #JPTH, käy kimppuun!

Jos seuraat (follow) listaa myös spotifyn puolella, mulle tulee siitä tosi hyvä mieli!


1. MIAU : Tick Tock

2012 oli mielenkiintoinen vuosi: Sara Chafak valittiin Miss Suomeksi, Pussy Riot aiheutti hämminkiä naapurissa ja Helsinki nautti asemastaan maailman designpääkaupunkina. Ja sitten oli se, kun julkaistiin MIAU -nimisen indierockpunkpop -trion hemmetin hyvä debyytti-EP.

Näillä naisilla on pokkaa: Tiesitkö, että bänditoiminnan alkaessa yhtyeen jäsenet (Anu Kaukola, Henna Juvonen ja Susanna Tikkanen) arpoivat soittimet keskenään? :D 

Sittemmin MIAU on niittänyt menestystä Red Bull Garage -bändikilpailussa ja julkaissut muutaman levynkin. Bändin fb -sivu on viime aikoina vaikuttanut vaitonaiselta, mutta salaisten tietolähteideni mukaan uutta musiikkia työstetään parhaillaan. Sitä odotellessa tsekatkaa vaikka tää Tick Tock!
 

Kuva: Niklas Sandström
MIAU Kuva: Niklas Sandström


2. AK: Waiting

Street Soul Studiolta
ponnistaa monia lupaavia artisteja, joista tunnetuin lienee hip hop / r&b -duo AK.

Kaksivuotistaivaltaan juhlistavan AK:n musiikki on kiehtova yhdistelmä pehmeitä laulumelodioita ja asenteellista räppiä old school vaikuttein. Sarjatuliaseiden lailla räppiä tykittävät tytöt Donatella ja Tainee tutustuivat toisiinsa alkujaan koulussa. Opiskelu siis kannattaa!

Ja vaikka ensimmäinen EP "Real Bitch Problems"  julkaistiin vasta tänä keväänä, keikkalavat ovat tulleet tytöille tutuiksi jo artistiuran ensimetreistä asti. 

Tästä käy Donatellan ja Taineen lisäksi kiittäminen myös Street Soul Studion leijonaemoa, Rozza Dragozia ja tyttöjen virallista keikka-dj:tä DJ Iskua (Jere Pehkonen). Tämä hip hopin ja beatboxingin moniosaaja on ollut myös mukana työstämässä tyttöjen uusinta "Waiting" -sinkkua ja videota. 


3. THE B AND THE BAND: Köyhät on laiskoja ja köyhiä siksi

Nyt on muuten sitten aika tehdä blogihistoriaa!

Mietin pitkän tovin, minkälainen kuvaelma antaisi parhaiten oikeutta tälle folkpunkkia jo vuodesta 2009 räimineelle Jokelan helmelle, The B And The Bandillejonka livekeikoilla ei säästellä mitään.

Tehtävä ei ollut helppo. Vaelsin päiväkausia pimeydessä. Turhaan. 

Onneksi bändi keulahahmo, laulaja-kitaristi ja erikoinen mies Teemu Lindberg tuli puolitiehen vastaan, ja huohotti puhelinvastaajaani yön pimeinä tunteina. Tämä äänite julkaistaan tässä ja nyt.

Tsekkaa alta aidosti väärentämätön lapsilta kielletty haastattelupätkä, jossa Teemu laulaa joululauluja ja kertoo The B And The Bandin meiningistä.


Kiitos Teemu. Mitäpä siihen muuta lisäämään ;)


4. Emjoy: Oot Mun Ainoa

Emjoy on kotimainen reggae/pop/folk -musiikkikollektiivi, jonka luotsaajana toimii Sani Valoranta (meikä!) yhteistyössä vaihtelevan kokoonpanon kanssa.

Vuosien 2010-2011 taitteessa alkunsa saanut Emjoy syntyi olosuhteiden pakosta: tarve musiikin esittämiseen oli valtava, osaaminen puuttui.

Kun edes keskivertocovereiden laulamisesta ei tullut mitään, päätin skipata karaokehaaveet ja alkaa kirjoittaa itse omat kappaleeni. Hykertelin mielissäni, että ainakin omassa musiikissani olen asiantuntija. Ja virheiden voi väittää kuuluvan biiseihin :D

Muiden bändiprojektien tuomien paineiden kanssa taistellessani Emjoy muodostuikin tärkeäksi turvasatamaksi. Espoolaisen Phonic Haze -tuottajakaksikon suuresta myötävaikutuksesta usko omaan tekemiseen vahvistui, ja kiinnostuin laulamisen ja säveltämisen lisäksi myös äänittämisestä, sovittamisesta ja tuottamisesta.

Intohimo musiikkiin on Emjoyn merkeissä poikinut yhden omakustanne EP:n ja muutamia yksittäisiä kappaleita. 15.8. julkaistu "Oot Mun Ainoa" käänsi Emjoyn tarinassa uuden lehden, olemalla ensimmäinen biisi, jossa olen pääosin toiminut myös äänittäjän ja tuottajan rooleissa.

Kotikutoinen ja vähän hassu Emjoy työstää parhaillaan kahta uutta kappaletta.

 

5. Autiomaa: Haaskalinnut

Goottifolkkia, kantria, murhaballadeja.. Mitä hittoa? 

Tummanpuhuva Autiomaa saattaisi olla kyseenalainen vetonaula lastenkutsuille, mutta jo heti Haaskalinnut -kappaleen ensisekunteista alkaen mieli alkaa kaivata synkkiin ja savuisiin saluunoihin.

Tämä Rovaniemeltä ja Jäälistä kotoisin oleva yhtye ammentaa inspiraatiota vanhoista kansanlauluista, suomalaiseen tyyliin melko melankolisella ja inhorealistisella tatsilta. Siitä kertoo jo yhtyeen laulaja/kitaristi Otto Mikkolan tituleeraaminen "pää-itkijäksi" :D

Banjosta, haitarista tai huuliharpusta ei tämän hetken suomimusassa ihan hirveästi ylitarjontaa ole, suosittelen siis lämpimästi tutkimusretkeä autiomaahan.

6. Ruma: Super Soaker

R&B:llä, hip hopilla, trap soulilla ja urbaanilla popilla musiikissaan kikkaileva Ruma on tyyppiesimerkki omalle tyylilleen uskollisesta artistista. Sonyn leiristä Suomen Musiikille siirtyminen toi selvästi uutta potkua tekemiseen, vuosi 2017 on ollut miehelle äärimmäisen tuottelias ja keikkaakin pukkaa.

Uusin sinkku Super Soaker houkuttelee aikuisetkin mukaan vesileikkeihin. Striimausten määrästä päätellen kappale on löytänyt paikkansa monen muunkin kuulijan kesähetkistä. Parhaillaan Ruma valmistelee pitkäsoittoa, joka julkaistaneen tämän syksyn aikana.

Tapasin miehen Vent Musicin studiolla, ja [EMJOYMUSIC] -blogin hengen mukaisesti tiedustelin Rumalta vinkkejä aloitteleville artisteille. Viesti oli selkeä:

"Pidä kiinni omasta tyylistä, siitä mikä on sun juttu. Moni sortuu tekemään ulkopuolelta saneltuja asioita nopean menestyksen toivossa, odottaen sen avaavan väyliä omannäköisen musiikin toteuttamiseen. Se on kuitenkin vaarallinen tie, ja kääntyy helposti artistia itseään vastaan."
 

Ruma
Ruma7. Lauri Avaruudesta: Kierteet

Parhaat asiat tapahtuvat usein odottamatta, ja omalla kohdallani tämän kesän mieleenpainuvimmasta keikkasetistä vastasi Karkkilan ug-minifestareilta bongattu Lauri Avaruudesta.

Hysteerisenä kiljuva tuhatpäinen yleisö, valotaulut ja pyrotekniikka ovat mahtavia juttuja, mutta Ahmoon työväentalolla niitä ei ollut eikä myöskään kaivattu. Isot biitit, Laurin flow ja lavakarisma sekä luontevasti soljuva yhteistyö kitaristi Eero Iso-Kokkilan kanssa lumosi kaikki paikallaolijat. Homma toimi ja hiki virtasi! 

AA&EH ja Paikalliset Rentut sekä TMNPK -räppiryhmittymissä vaikuttanut Lauri ei monesta keskivertoräppipäästä poiketen pidä itsestään juurikaan meteliä. Tämä kaveri on itseasiassa niin UG, ettei edes artistiprofiilia meinaa löytää ;) 

Blogilta vahva suositus Kierteet -biisille, jonka aikana saimme Karkkilassa todistaa useampia paranormaaleja ilmiöitä:
 


8. DJ MAYSELL X R A E : Kato Ku Mä Vetäsen

R A E:n kanssa ensisinkkunsa ulos puskenut DJ Maysell voi monen suussa maistua vieraalta nimeltä. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, ettei nyt olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Matti Kitteeltä, Suomalaisen Matti, tuo OuSnap!-kollektiivin arvaamaton hämmentäjä, on ehtinyt aiheuttaa pahennusta Suomen DJ-skenessä jo yli vuosikymmenen verran. Miehelle onkin kertynyt meriittejä esimerkiksi Evelinan keikka-dj:nä ja MC Koppakuoriainen -räppisensaation livemaskottina.

Keikoillaan Matti noudattaa Fatboy Slimin kultaista sääntöä:

"It’s one of the basic rules of DJing. Always make sure you’re 20 percent more drunk than your crowd. Or you can be 20 percent more high than your crowd. Or just having 20 per cent more fun than your crowd. You have to lead by example."

R A E x DJ Maysell yhteiskeikalla Turku Prideilla 26.8.! 


9. WHORION: When the Moon Bled

Noniin, menkääs keijut nukkumaan ;) Isot pojat on täällä!

Teknistä ja sinfonista death metallia soittava Whorion saattaa hyvinkin olla Suomen seuraava suuri vientituote raskaamman musiikin saralla. 

Vaikka uutta musiikkia saadaan odotella vielä ensi vuoden puolelle, antaa yhtyeen riveihin viime vuosina virrannut uusi veri (laulaja Eero Harsunen, kitaristi Antti Lauri) osviittaa siitä, että kohta tullaan ja kovaa.

Ja kun kyse on kerran näinkin raskaasta musiikista, tahdon tarkentaa veren virtaamisen olevan vain kielikuva. Sekä Eero että Antti voivat tiettävästi oikein hyvin. Tai ovat hengissä ainakin.

Kuluneen kesän ainoa keikka suoritettiin vaatimattomasti MetalDays -festivaaleilla Sloveniassa, tsekkaa alta kuva meiningistä! Ei huono..
 

Whorion MetalDays festivaaleilla. Kuvassa bändin jäsenet.
Whorion MetalDays festivaaleilla. Kuvassa bändin jäsenet vasemmalta oikealle:  Dorian Logue (basso, taustalaulu), Antti (kitara), Eero (laulu), Ep MKN (kitara, taustalaulu), Heikki Saari(rummut)


10. #JPTH: Hyppää beibe

Jos soittolistan edellisen biisin aikana alkoi pelottaa, ei hätää. Päätetään tämänkertainen playlisti hieman lempeämmin Juha Pekka Tapani Heikkisen luotsaaman #JPTH:n seurassa.

Suomen katusoittokeisarinakin tunnettu Juha päätyi alkujaan katusoittajaksi olosuhteiden pakosta: bändiä ei ollut, mutta soitolle piti päästä. Faces -festivaaleilta napattu katusoiton suomenmestaruus ohjasi asioita siihen suuntaan, että viime kesänä mies pääsi toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa koko Suomen päästä päähän käsittävästä katusoittokiertueesta. 

#JPTH:n kanssa niin ikään viime kesänä julkaistu Hyppää beibe on oikea hyvän mielen anthem, joka kannustaa kuulijaansa irroittelemaan ja ottamaan riskejä muiden mielipiteistä välittämättä.

Tän stygen myötä tahdon myös blogin puolesta toivottaa erinomaista elokuuta! Nyt on hyvä aika avata siivet ja liidellä niiden voimin syksyn puuskaisissa tuulissa :)