Miten saavutan tavoitteeni?

Miten saavutan tavoitteeni?

Author

Sani

Opintojen alkuun on enää hetki, ja vaikka konkreettiset päätökset on jo tehty, mielessä pyörii paljon kysymyksiä. Valitsinko oikean koulun? Mitä luulen tällä saavuttavani? Tuleeko minusta parempi laulaja? Mitä jos en kehity?

Seuraavien vuosien aikana minä tahdon tulla hyväksi laulajaksi. Ja vaikka minulla on täysi luottamus opetussuunnitelmaani ja saamani opetuksen tasoon, on vastuu kehittymisestäni viime kädessä minulla itselläni. Sen vuoksi on tärkeää tähdentää, minkälaisia odotuksia minulla oikeastaan on, ja kuinka realistisia ne ovat.

Tässä kirjoituksessani esittelen teille yksinkertaisen, laajalti Life Coachingissa käytetyn harjoituksen, joka voi auttaa myös sinua selkeyttämään ja saavuttamaan tavoitteitasi. Käytän omana esimerkkinäni laulamista, mutta harjoitus ei ole sidottu mihinkään tiettyyn aiheyhteyteen. Ensin kuitenkin kerron teille hieman tavoitteiden asettamisesta.

TAVOITTEET JA NIIDEN ASETTAMINEN

Meillä kaikilla on omia tietoisia ja tiedostamattomia pyrkimyksiä, mutta hyvien tavoitteiden asettaminen ja niiden seuraaminen ovat toisinaan oma taiteenlajinsa. Kun lähtee määrätietoisesti hakeutumaan päämäärää kohti, kannattaa ensinnäkin hetki miettiä, mitä oikeastaan tavoittelee.

1) Hyvä tavoite on selkeä: Jos haluan todella tulla "hyväksi laulajaksi", on minun osattava määritellä, mitä tällainen tavoite konkreettisesti tarkoittaa ja minkälaisten kriteereiden täyttymistä sen toteutuminen edellyttää. Kuinka muuten voisin tietää, milloin olen saavuttanut haluamani asian?

2) Hyvä tavoite on aito: Jotain mitä juuri sinä haluat saavuttaa. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta itseasiassa moni tavoittelemamme asia on alkujaan jonkun toisen ajatus. Ero ympäristöstä omaksutun ja oman tavoitteen välillä on aitous - muiden asettamien tavoitteiden suorittaminen tuntuu väkinäiseltä, mutta omien tavoitteiden saavuttamista ohjaa aito halu ja motivaatio onnistua. Kun haaveilemme omien tavoitteidemme toteutumisesta, koemme miellyttäviä tunteita. Jos tavoitteesi toteutumisen ajattelu tuntuu epämukavalta, voi olla aiheellista miettiä, onko tavoite varmasti omasi tai pitäisikö sitä muuttaa.

HARJOITUS

1. VALITSE TAVOITE

tavoitteen valitseminen tavoite emjoy music

2. KARTOITA NYKYHETKI

Ennen päämäärään pyrkimistä on hyvä tiedostaa mistä lähdetään liikkeelle. Kun omasta lähtötasosta on selkeä kuva, on helpompaa arvioida tavoitteen realistisuus ja toteutumiseen vaadittavien ponnistusten määrä. Hyvä kartoitus on rehellinen, ja se ottaa huomioon sekä vahvuudet että heikkoudet. Millainen laulaja olen nyt? Mitä taitoja minulla on? Mitä en vielä osaa? 

Täytä vastaukset paperille.

nykyhetki tavoite asettaminen emjoy music

3. KARTOITA TAVOITETILANNE

Keskity miettimään tilannetta, jossa olet saavuttanut tavoitteesi. Me kaikki osaamme haaveilla, ja nyt sinulla on mahdollisuus hyödyntää mielikuvitustasi visualisoidaksesi omat odotuksesi mahdollisimman tarkasti. Voit halutessasi sulkea silmät hetkeksi.

Mieti vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miltä tavoitteen saavuttaminen tuntuu? Miltä näytät kun olet saavuttanut tavoitteesi? Miten asiat ovat muuttuneet?  Mistä tiedän, että olen tavoitteessa ? Mitkä asiat ovat muuttuneet? Millä tavalla elämäni on erilaista? Millaisia asioita olen oppinut? Mitä sellaista tiedän nyt, mitä en aiemmin tiennyt? Miten minusta näkyy ulospäin tavoitteesi saavuttaminen? Millaisia ominaisuuksia tavoitteen täyttyminen on vaatinut? Mitkä asiat olivat keskeisiä tavoitteen saavuttamiseksi?

Täytä vastaukset paperille.

tavoite tavoitteet goals emjoy music



4. LAADI TOIMINTASUUNNITELMA

Kun sinulla on edessäsi kartoitus sekä nykyisestä että tavoittelemastasi tilanteesta, voit alkaa laatimaan toimintasuunnitelmaa nykytilanteen muuttamiseksi.  Minkälaisilla pienillä askeleilla pääsisit lähemmäksi tavoitetilannetta? Mitkä 3 askelta ovat kaikkein tärkeimpiä tavoitteen saavuttamiseksi? Mitkä 3 askelta ovat kaikkein helpoimmin toteutettavissa? Koska voit ottaa ensimmäisen askeleen? Kauanko tavoitteeseen pääsy kestää kaiken kaikkiaan? Itsestäänselvien vastausten sijaan suosi "itsesi näköisiä" vaihtoehtoja, käytä luovuutta! Mieti myös, onko jotain hassulta tuntuvia, erikoisempia tai outoja asioita, joiden toteuttaminen tukisi tavoitteen saavuttamista.

Valitse 3-10 pientä tavoitetta, ja listaa ne paperille siinä järjestyksessä jossa tahdot niitä alkaa toteuttaa. Valitse tehtäviä, joiden tekeminen tuntuu miellyttävältä ja realistiselta. Vältä asettamasta itsellesi tehtäviä, joiden suorittaminen tuntuu lähtökohtaisesti erittäin epämiellyttävältä, tai joiden suorittaminen vaatii suunnattomia ponnisteluita. Tavoitteisiin pääsemisessä tärkeintä on usein lempeä pitkäjänteinen toiminta "rutistusten" sijaan - kukaan meistä ei loppupeleissä halua tehdä ikävältä tuntuvia asioita. Palaa tähän laatimaasi listaan ainakin viikoittain.

toimintasuunnitelma tavoitteet emjoy music

Jos huomaat motivaatiosi olevan kadoksissa, voi olla hyödyllistä palata tavoitetilanteen kartoitukseen ja palauttaa mieleen, miksi tahdot sinne päästä. 

Mikäli tavoitteesi on hyvin kaukana, ei toimintasuunnitelmaa tarvitse laatia koko ajanjaksolle. Voit laatia kartoitukseen uudestaan aina tarvittaessa. Jos jo pienissä askelissa eteneminen takkuaa, laadi uusi toimintasuunnitelma erilaisella lähestymistavalla. Jos et silti tunnu etenevän mihinkään, voi olla myös hyödyllistä tarkistaa, onko tavoite todella toteuttamisen arvoinen, tuoko se sinulle hyvinvointia ja voisiko tavoitetta hieman muuttaa helpommin lähestyttäväksi. Minulla on ollut myös tavoitteita, joista luopuminen on ollut vapauttavaa ja paras mahdollinen päätös elämänlaatuni kannalta.

Uskon kuitenkin, että erityisesti kaikkein henkilökohtaisimpien haaveidemme toteuttaminen on ainakin yrittämisen arvoista :) Mitä sitten haluatkin saada aikaan, onnea sen tavoittelemiseen!

Harjoituksessa käyttämiäni hahmoja voit ladata ja tulostaa tästä.