Parhaat lauluvideot ja äänenavaukset

Parhaat lauluvideot ja äänenavaukset

Author

Sani

Vaikka laulu on pääinstrumenttini ja suurin osa musiikin parissa viettämästäni ajasta liittyy solistina toimimiseen, tekstit varsinaisesta laulunharjoittelusta ovat jääneet vähemmälle.

Koulun myötä olen oppinut harjoittelemaan laadukkaammin. En edelleenkään välittäisi rutiineista, mutta laulussa tiheästi toistuva treeni on ollut äärimmäisen tärkeää. 

Treenaaminen ei aina ole niin kaunista kuultavaa, mutta aktiivisesti työstettynä äänen tuottamisen kontrolli tuntuisi paranevan ja sopiva tila laulamiseen tulee helpommin saavutettavaksi. Myös tietoisuus tästä laulamisen tilasta kasvaa treenien edetessä. 

Jos ennen pelkästään melodian tai asteikon seuraaminen vei 100% suorituskyvystä, saatat huomata kokonaisuuden olevan pienempien osa-alueiden summa. Äänenpaine, äänensävy ja vire ovat asioita joita oppii ensin huomioimaan ja sitten ajan myötä myös tarvittaessa kontrolloimaan. 
 

sani laulaa emjoy jukka vehkamaa valoranta singer songwriter  Joni Lind
Original photo: Joni Lind


Laulunopettaja on tukena kehityksessä
 

Laulamisessa kehittyminen tuntuu olevan tuhannen eri asian summa, ja varmaan vähän tähtien asennostakin kiinni.. Toisinaan asiat KESTÄVÄT vaikka oma kiire olisi kova. Paikallaan junnaaminen turhauttaa. Joskus voi ollakin hyödyllisempää valita tilapäisesti yksinkertaisempia harjoituksia. 

Hyvä laulunopettaja helpottaa jokaisen asiaan vakavasti suhtautuvan laulunopiskelijan kivistä tietä huomattavasti. Lauluasioista olisi hyvä päästä puhumaan ääneen edes välillä, sillä niihin ja soittamiseen liittyy yllättävän paljon suuria tunteita! Toinen opettajan tarjoama hyöty on henkilökohtainen palaute, jonka voi antaa pohjan yksinopettelua nopeammalle kehitykselle.

Aina voi tehdä jotain
 

Toisinaan elämän realiteetit tulevat vastaan, laulutunnit eivät ole kaikille mahdollisia kustannusten tai elämäntilanteen takia. 

Onneksi nykyään ei todellakaan tarvitse heittää kirvestä kaivoon, asioita voi tehdä myös kustannustehokkaasti yksin himas :D Samalla voi sitten vaikka säästää laulutunteihin. 

WWW on täynnä erilaisia tutoriaaleja ja kirjastoista löytyy esimerkiksi Complete Vocal Technique -oppaita äänitteineen. Myös pelkästään YouTuben tarjonnasta on mahdollista koostaa itselleen laulutunteja eri opettajien metodeilla todennäköisesti enemmän kuin niitä ehtii elämänsä aikana harjoitella.

Ja jos treeni kotona tuntuu naapurisovun vuoksi mahdottomalta, tiesitkö, että ainakin pääkaupunkiseudulla on paljon ilmaista harjoittelutilaa kirjastojen soittohuoneissa! Osin tai kokonaan äänieristetyt, usein myös pianolla varustetut soittohuoneet ovat omiaan kovempaa äänenkäyttöä vaativiin treenikertoihin.

Äänenavaukset TOP 3
 

1. Eric Arceneaux, Vocal Warm Up part 2, Freeing your vocal range

Lip roll -treenit ovat mainioita monesta syystä: huulien rullaus vaatii onnistuakseen kehon tukea ja sopivaa äänenpainetta. BRR- äänne eri variaatioineen hillitsee kaulan ja leuan jännittymistä.

Tätä harjoitusta on vaikea tehdä väärin, joskaan ei mahdotonta ':D Jos pärinä lässähtää, keho ja hengitys eivät ole riittävästi mukana vaan vaativat vielä aktivointia. Pienenä vaarana on lähteä puskemaan ääntä hieman kovemmalla paineella kuin olisi tarvetta. Paineen kanssa yritän olla varsinkin näissä harjoituksissa hyvin maltillinen.

Lip Rollia on hyvä treenata säestyksen kanssa koskettimia pitkin, mutta myös umpimähkään suhteellisia korkeuksia ja mataluuksia kevyesti hipoen. Oikeaa tekniikkaa on vaikeaa löytää kokeilematta sitä ensin ;) Eri asennoista voi hakea uutta tuntumaa laulamiseen: isäntämiehen nojaava istuma-asento, niskan roikottaminen, punnertaminen tai kirja pään alla ovat kaikki laulunopiskelijoiden tuntemia klassikoita.

Joskus haen tuntumaa painamalla kevyesti poskien "lommoa" rullauksen aikana. Poskipäiden kevyt ylöspäin työntäminen taas tuo täysin uudenlaisia tuntemuksia ja keventää laulua.

Suosittelen järjestämään tyhjän kämpän / treeniksen ja kokeilemaan videolla esiteltyä treeniä ajan kanssa, vaikka vaan kertaluontoisesti! Tekee hyvää <3
 

2. Eric Arceneaux, Vocal Warm Up Part 3, Improving tone

Leuan tai kaulan tarpeeton aktivointi ja jännittäminen koituvat usein kokeneempienkin laulajien kompastuskiviksi. Tämä Eric Arceneauxin Vocal Warm Up Part 3 -treeni on suunniteltu rentouttamaan kielen kantaa ja nielua.

Keskity hetkeksi ja tee oikein mahtipontinen, suuri nielaisu :D Voit tuntea, miten suuri osa lihaksia suusta nieluun päin jännittyy ketjumaisesti. Jos nämä samat lihakset pääsevät liiaksi aktivoitumaan treenaillessa, laulaminen vaikeutuu huomattavasti. Ääni saattaa rasittua, painua ja muuttua epäluotettavaksi. Toisaalta ei kuitenkaan kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki.

Minun kokemukseni mukaan useimmat ihmiset osaavat laulaa korkealta ja matalalta. Selkeimmät laulamisen haasteet korostuvat näiden kahden aseman välimaastossa, josta käytän nimitystä keskialueTämä alue on se, jossa ääni tuntuu loppuvan ja joka aiheuttaa tarpeen joko huutaa lujempaa, puskea ääntä, tai toisaalta pakottaa äänen breikkaamaan tai soundin vaihtumaan merkittävästi.

Vuosien aikana olen hitaasti oppinut hahmottamaan laulamista siten, ettei vahva yhtenäinen laulusoundi ei vaadikaan matalan lauluäänen treenaamista mahdollisimman korkeaksi, vaan uuden, kokonaan kolmannen äänen sijoituspaikan löytämistä korkean ja matalan soundin välistä.

Keskialueella laulettaessa ääniaallot sijoitellaan resonoimaan hyvin eri tavoin verrattuna matalaan lauluääneen. Laulamisen tuntuma on radikaalisti erilainen, ja siksi tämän mixed voicen löytäminen vaatii harjoittamista kalibroituakseen luontevaksi yhdyssillaksi matalan ja korkean laulusoundin välille. Toiset käyttävät myös puheessa keskialuetta enemmän luonnostaan, joka voi helpottaa oppimisprosessia. Toiset eivät käytä ja nämä tyypit kertailevat sitten hieman pidempään, tervetuloa kerhoon ;D
3. Sophie Shear, Best Vocal Warm Up

Laulututoriaalien läpikahlaajat tulevat huomaamaan monessa oppaassa käsiteltävän samoja keskeisiä ilmiöitä vain hieman eri lähestymistavoin. Myös täysin erilaiset harjoitukset voivat viedä kohti samaa lopputulosta, jos tavoitteena on esimerkiksi hengitystekniikan parantaminen tai lihasjännityksen minimointi.

Sophie Shearin videot ovat laadukkaita ja mielenkiintoisia. Hänellä on paljon äänen sijoitteluun ja resonointiin keskittyviä harjoituksia, jotka ovat kulkeneet rinta rinnan omien lauluopintojeni kanssa. 

Viihdyttävät harjoitukset ja saavat huomaamatta kokeilemaan asioita jotka muuten jäisivät testaamatta. Miinuksena se, nämä harjoitukset ovat mahdollisille läsnäolijoille (ja seinänaapureille) usein hieman rasittavaa kuunneltavaa..

Tämä viiden eri harjoituksen sarjan päivittäinen läpikäynti on nopeasti hoidettu, vaikka toisaalta yksityiskohtien ihmettelyyn voi ja kannattaa käyttää aikaa. Moni videolla esiteltävä skaala on soitettu ainakin aloittelijan kannalta melko nopeasti, joten harjoituksia voi olla hyvä käydä läpi pianon kanssa itselle sopivilta alueilta.

[EMJOYMUSIC] -tiimin puolesta oikein mukavaa viikonloppua ja tsemppiä treeniin kaikille kultakurkuille.
Jos laulunharjoittelu kiinnostaa enemmänkin, niin löydät lisää videoita meidän YouTube -kanavalta, josta löytyy kymmenen videon kooste mun lempitreeneistä.

Lukemisiin!