Yousician: Henkilökohtainen musiikinopettajasi

Yousician: Henkilökohtainen musiikinopettajasi

Author

Sani

Oletko aina halunnut oppia soittamaan kitaraa? Tai kiinnostaisivatko pianonsoiton alkeet, mutta yksityistunnit eivät sovi budjettiisi? Ratkaisu saattaa olla Yousician!

Tässä merkinnässä kerron sinulle, mikä Yousician on ja miten se voi tukea sinua soitonharjoittelussa.

yousician logo emjoy music arvio


Akustinen kitara on yksi lempisoittimistani. Jo lapsuuden partioleireillä minä halusin olla se, joka kesken makkaranpaiston kaivaa kitaran esille ja säestää kaikki huivikaulat hurmiolliseen yhteislauluun.

Toinen, edelleen toteutusta vailla oleva unelmani olisi tehdä keikkaa katusoittajana, soittaa kannustavaa musiikkia aamuruuhkassa kiirehtiville duunareille vain kitara kumppaninani.

Mutta jos historiani pianonsoiton suhteen tuntui hieman kompleksiselta, niin kitaran kanssa vasta ongelmia onkin! Ongelma lyhyesti: Haluni osata soittaa on valtava, mutten oikein jaksaisi harjoitella.. Kuulostaako tutulta? ;)

sani asenne rockstar wayfarer rayban kitara
^^ Aion, mutta treenaaminen ei oikein maistu.. ;)

Olen jo hyvin pitkään etsinyt itselleni sopivaa harjoittelumuotoa melko laihoin tuloksin. En ole koskaan halunnut olla seuraava Joe Satriani tai varsinaisesti edes kitaristi, joten yksityistunnit tai kurssit aikatauluineen eivät ole tuntuneet minun vaihtoehdoiltani.

Oppikirjojen tai videotutoriaalien kanssa soittaminen taas olisi sekin hyödyllistä, mutta puuttuvan vuorovaikutuksen takia myös hyvin haasteellista kaikille levottomille sieluille. Minulle sopivin harjoittelumuoto löytyi oikeastaan vasta hiljattain, kun kokeilin mobiilisovellus Yousiciania.

Yousician
 

Suomessa perustettu Yousician on soitonopetukseen kehitetty pelinomainen aplikaatio, jossa edetään erilaisia kursseja ja tehtäviä suorittaen. "Pelivälineenä" Yousicianissa toimii oma soittimesi, ja sovelluksen toiminta perustuu puhelimen/tabletin mikrofoniin, joka kuuntelee soittoasi antaen siitä reaaliaikaista palautetta.

Yousician tukee tällä hetkellä neljää eri soitinta: pianoa, kitaraa, ukulelea ja bassoa. Vaihtoehdot eivät kuitenkaan lopu tähän, sillä jokaisen instrumentin alta löytyy erilaisia opinpolkuja. Kiinnostaako klassinen pianonsoitto vai oletko kenties pesukestävä pop/jazz -säestäjä? Oletko syntynyt lead -kitaristiksi vai ovatko rytmikitarat sinun leipälajisi? Myös pelkkä teoria onnistuu!

Mahdollisuus painottaa opiskelua itselleen mieluiseen suuntaan on yksi lempiominaisuuksiani Yousicianissa: Kun tunteet kuumenevat voimasointujen parissa (jatkuvasti :D), voi niitä käydä jäähdyttelemässä jonkin toisen tekniikan parissa.
 

yousician piano emjoy music



Yousicianilla harjoittelu on oikeasti hauskaa - tehtävät ovat monipuolisia ja pirullisen koukuttavia! Olen tahtomattanikin jumiutunut suunniteltua pidemmäksi ajaksi yrittämään esimerkiksi sointuvaihdosten nopeusennätystä.

Tehtävissä onnistuminen kerryttää eriarvoisia tähtiä, varoitus kaikille perfektionisteille! Vuosikausien motivaation metsästyksen jälkeen osoittautuu, että KULTAISET VIRTUAALITÄHDET ovat "se juttu" joiden takia yksityiskohtia tulee hioneeksi pitkään ja hartaasti.. Huoh ':D

Omaa taitotasoa kuvaavat mittarit tekevät kehityksen seuraamisesta helppoa. Yousicianista löytyy mielenkiintoista statistiikkaa aina peliajasta soitettujen nuottien määrään. Sovellus muistaa käyttäjäänsä myös viikottaisella sähköpostiyhteenvedolla, jossa käydään läpi harjoittelun tuloksia ja tulevia haasteita.

(TAVALLAAN) ILMAINEN
 

Yousician on rajoitetuin ominaisuuksin käyttäjälleen ilmainen sovellus. Ilmaisversio sisältää yhden instrumentin ja puoli tuntia harjoitteluaikaa 12. tunnin välein. 

Jo pian sovelluksen lataamisen jälkeen minulle tarjottiin viikon mittaista, ilmaista triaalia rajattomalla soittoajalla ja kaikilla instrumenteilla, ja kuinkas sitten kävikään..

Kun antaa itsensä tottua "kaikkiin mausteisiin", voi rajoitettuun perusversioon paluu tuntua tuskaiselta, mikä lienee tarkoituskin. Yousicianilla harjoitteluaikaa on kuukauden sisällä kertynyt minulle keskimäärin 1,5h päivässä useammalla instrumentilla, joten kokeiluversion loputtua päätin ensin kokeilla (tyyristä!!) premiumia (29,99 USD) kuukauden verran. Vuosisopimuksella ja yhteen instrumenttiin vaihtamalla hinta laskee melkoisesti (9,99 USD), ja se tulee todennäköisesti olemaan kitaran suhteen minun ratkaisuni käytön jatkuessa aktiivisesti pidempään.
 

yousician kitara peli emjoy music


HAITTAPUOLET


Vaikka Yousician onkin loistava sovellus, löytyy siitä kehittämisen varaa ja muutama bugikin. Toistaiseksi sovellus vaatii toimiakseen jatkuvan verkkoyhteyden, joten ennen mökille erakoitumista tsekkaa ehdottomasti yhteydet kuntoon!

Kesken pelin ilmenevät yhteyshäiriöt näyttäytyvät käyttämilläni laitteilla (iPad 2, iPhone 6) häiritsevänä lagina tai koko sovelluksen kaatumisena. Sen kanssa voi elää, mutta hermot ovat koetuksella jos sovellus sattuu crashaamaan kuusiosaisen täydellisesti soitetun kappaleen toisiksi viimeisellä nuotilla.

Kuten mainittua, Yousicianin toiminta perustuu käyttölaitteen mikrofoniin, joka kuuntelee käyttäjän soittoa. Tämä ominaisuus tekee sovelluksesta yksinkertaisen käyttää, mutta kolikolla on myös kääntöpuoli: Pelissä hyödynnettävän taustamusiikin suhteellisen matalakin äänenvoimakkuus aiheuttaa sovelluksessa häiriöilmoituksen, jolloin vaihtoehtona on joko laskea äänentasoa tai soittaa lujempaa. Jos harjoitusinstrumenttisi on akustinen, kumpikin edellämainituista vaihtoehdoista vaikuttaa pelaamisen mielekkyyteen.

Ainakin alkuvaiheessa sovellukselle riittää oikean äänen soiminen oikeassa kohdassa, eikä sitä kiinnosta soitatko äänen pyydetyn pituisena vai et. Jos peli pyytää soittamaan kaksi samaa ääntä peräkkäin, saattaa yksi pitkä ääni mennä läpi. Toisinaan karmean kuuloiset, huonosti soivat soinnut saavat suvereenisti vihreää valoa, mutta huonosti ajoitettu pohjaääni pianosoinnussa riittää diskaamaan koko roskan.

Aiemmin mainittu taustamusiikkiongelma vaikuttaa joissain kappaleissa siten, ettei sovellus meinaa kuulla kaikkia säveliä normaalisti soitettuna, jolloin täydellisen suorituksen perässä juoksija joutuu korostamaan tiettyjä ääniä huippupisteitä metsästäessään.

yousician guitar path kitara sani emjoy


Myös tilastoihin kertyvän harjoitusajan määrittyminen mietityttää: Sovellus laskee statseihin vain alusta loppuun soitetut harjoitukset. Jos kappaleen puolivälissä haluatkin palata alkuun restart-komennolla, ei tähän asti käytetty peliaika ei tule näkyviin tilaston "harjoitusaika" -kohtaan. Totaaliseen käyttöaikaan se kirjautuu kylläkin.

YHTEENVETO


Kuten voinette varmaan jo päätellä, olen itse Yousicianiin todella tyytyväinen ja aion jatkaa harjoittelua sen avulla. Harjoitukset ovat mielestäni vaihtelevia ja mielenkiintoisia, tutorial -videot erittäin laadukkaita ja ainakin kaltaiseni ikuinen aloittelija saa pelaamisesta riittävästi haastetta ja hyötyä.

Palvelua mainostetaan myös pidemmälle edenneille soittajille sopivaksi, joten jos kaipaat harjoittelurutiineihisi uusia tuulia, niin Yousician saattaa olla kokeilemisen arvoinen sovellus.

Joko sinä olet testannut Yousiciania? Sovelluksen kotisivut tästä!

Soittamisen iloa, palataan ensi viikolla ;)